Най-малко 92 души са загубили живота си след протестите в Иран

"Убийството на протестиращи се равнява на престъпления срещу човечеството", смята Махмуд Амири-Могадам

02.10.2022 | 15:27 Редактор: Петя Кръстева
Най-малко 92 души са загубили живота си след протестите в Иран

Най-малко 92 души са били убити в Иран по време на протестите, които избухнаха след смъртта на Махса Амини, арестувана и убита от Нравствената полиция заради погрешно носене на хиджаб, съобщи базираната в Норвегия неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), предава АФП.

Според съобщението най-малко 41 души са били убити от иранските сили за сигурност при сблъсъци, избухнали миналата седмица в град Захедан в югоизточната провинция Систан-Балучистан.

"Убийството на протестиращи в Иран се равнява на престъпления срещу човечеството", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

Той бе категоричен, че Международната общност е длъжна да разследва това престъпление и да предотврати извършването на ново такова от Ислямската република

В предишните данни беше потвърдено, че 83 души са били убити по време на протестите, които разтърсиха Иран след смъртта на Амини. Неправителствената организация също обвини силите за сигурност в "кърваво потушаване" на протест, който избухна в петък след петъчната молитва в Захедан, съобщи БНР.

Систан-Балучистан е един от най-бедните региони на Иран и дом на малцинството на белуджи, които се придържат предимно към сунитския ислям, а не към шиизма, който доминира в Иран.

Иран твърди, че петима членове на Революционната гвардия са били убити в Захедан при "терористичен инцидент", както го описаха местните медии. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК