На протестите в Иран умират жени и деца, ООН призова за въздържане от ненужна сила

Говорителят на Гутериш заяви, че иранските власти трябва проведат бързо и безпристрастно разследване на смъртта на Махса Амини

28.09.2022 | 12:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
На протестите в Иран умират жени и деца, ООН призова за въздържане от ненужна сила

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Иран да се въздържа от използването на "ненужна или непропорционална сила" срещу демонстранти, след като цялата страна бе обхваната от протести заради смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция, предаде Асошиейтед прес. 

Говорителят на Гутериш заяви, че иранските власти трябва проведат бързо и безпристрастно разследване на смъртта на 22-годишната Махса Амини.

"Ние сме все по-обезпокоени от съобщенията за нарастващия брой смъртни случаи, свързани с протестите, включително на жени и деца", каза Стефан Дюжарик. "Подчертаваме необходимостта от бързо, безпристрастно и ефективно разследване на смъртта на г-жа Махса Амини, проведено от независим компетентен орган", допълни той. 

Протестите се разпространиха в най-малко 46 населени места в Иран. Държавната телевизия съобщи, че от началото на демонстрациите на 17 септември са били убити най-малко 41 демонстранти и полицаи, предаде БТА.

По изчисления на Асошиейтед прес, направени въз основа на официалните изявления на властите, загиналите са най-малко 14, а над 1500 демонстранти са арестувани.

Дюжарик добави, че на срещата си с иранския президент Ебрахим Раиси на 22 септември Гутериш е подчертал необходимостта от зачитане на правата на човека, включително и правото на свободно изразяване, на мирни събрания и на сдружаване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК