Най-малко 31 души са убити на протести в Иран заради смъртта на младата жена в арест

Съдебни патолози казаха, че проверката за причините за смъртта на може да отнемат три седмици

22.09.2022 | 17:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Най-малко 31 души са убити на протести в Иран заради смъртта на младата жена в арест

Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на протестите, потушени със сила от органите на реда и породени от смъртта на млада жена след нейното задържане от нравствената полиция заради предполагаемо нарушение на правилата за забулване в Иран, предаде Франс прес, като се позова на базираната в Осло неправителствена организация "Хюман райтс Иран". Младата жена изпадна в кома в ареста на 15 септември и властите казаха, че ще започнат разследване за причините за смъртта. 

"Иранският народ излезе на улиците, за да се бори за фундаменталните си права и за своето човешко достойнство и правителството отговори на тези мирни протести с куршуми", заяви директорът на неправителствената организация Махмуд Амири-Могхадам.

Същевременно Корпусът на гвардейците на Ислямската революция призова съдебните власти на страната да преследват всеки, който разпространява фалшиви новини и слухове относно младата жена, чиято смърт породи протестите, предаде Ройтерс.

Днес в изявление Гвардейският корпус изразява симпатия със близките на починалата Махса Амини. В същото съобщение обаче гвардейците казват, че са поискали от съдебните власти да идентифицират всеки, който разпространява фалшиви новини и слухове в социалните медии и по улицата относно смъртта на жената, които застрашават психологическата сигурност на обществото. Гвардейците допълват, че са поискали от съдебните власти да действат решително спрямо такива хора.

Махса Амини, която беше на 22 години, беше на посещение в Техеран със семейството си, когато бе арестувана от нравствената полиция на 13 септември заради, както тя казва, неподходящо облекло, което е носела младата жена. Тя е изпаднала в кома, докато е била в ареста и е починала в болница след три дни прекарани в кома.  Полицията казва, че младата жена внезапно е получила кардиологични проблеми, докато е била в ареста. Държавната телевизия показа кадри, на които се вижда зала в комисариат, в който има много жени. Едната от тях, представена като Махса, става, за да разговаря със следовател и после рухва на земята.

Брюксел, Вашингтон, Лондон и Париж осъдиха смъртта на младата жена. Махса бе погребана миналата събота в родния си град Сагхез в Кюрдистан. След погребението започна протест, който бе разпръснат от силите на реда със сълзотворен газ. Последва вълна от протести в цялата страна и гневни реакции по повод смъртта на жената в социалните мрежи. 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси разпореди започване на разследване. Според близките на Махса тя е била откарана късно в болницата. Полицията твърди, че това не е вярно.

Трагедията придоби такива размери, че дори аятолах Али Хаменей посети дома на момичето, предаде БТА.

Вчера властите в Иран пък блокираха достъпа до платформите WhatsApp и Instagram, които са най-използвани в Иран от блокирането на Tiktok, Telegram, You Tube и Facebook през последните години. Освен това интернет трафикът е филтриран и ограничен от властите.

Съдебни патолози казаха днес, че проверката за причините за смъртта на младата жена може да отнемат три седмици.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК