5 души са ранени от полицаи в Иран на протест за смъртта на студентка в арест

Махса Амини почина, след като беше арестувана от иранските власти за нарушаване на правилата на шериата

20.09.2022 | 19:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Петима души са били убити в Иран, след като силите за сигурност откриха огън по протестиращи студенти. Размириците в страната започнаха след смъртта на 22-годишна млада жена в полицейски арест.

22-годишната Махса Амини умира в петък, след като беше арестувана от иранските власти за нарушаване на правилата на шериата, повеляващи жените да покриват косата са и да носят дълги и широки дрехи. Смъртта ѝ доведе до вълна от протести на университетски студенти, които призовават за повече граждански свободи.

Много млади иранци са недоволни от така наречената морална полиция, която често използва насилие, за да наложи строг дрескод в обществения живот.

"Аз съм категорично против моралната полиция, защото не трябва да се решават културни въпроси с насилие", смята млад мъж - гражданин на Иран.

"Според мен трябва да премахнат изцяло задължението за носене на забрадка", е мнението на млада жена от Иран.

Правителството отрича срещу Амини да е използвана сила и разпространи видеокадри, на които се вижда как тя припада в полицейския участък. Семейството ѝ обаче отхвърли версията, че Амини е имала съществуващи здравословни проблеми.

Вашингтон призова Техеран да поеме отговорност за случилото се. Отговорът на Иран обаче беше остър.

"Категорично отхвърляме всякаква намеса на американски служители във вътрешните работи на Ислямска република Иран. Ако правителството на Съединените щати е загрижено за иранската нация, то трябва да се откаже от десетилетната си репресивна и незаконна политика срещу Иран", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Иранският президент е разпоредил разследване на смъртта на Амини.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК