Зеленски поиска от ООН гаранции за колективна сигурност: С Путин няма какво повече да се говори

Украинският настоя за изключването на Русия от всички международни организации

28.09.2022 | 09:33 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски поиска от ООН гаранции за колективна сигурност: С Путин няма какво повече да се говори

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации, съобщиха световните информационни агенции. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН.

"Резултатите от тези референдуми са предрешени", заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби", както и за "ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност" за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията ѝ.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните  власти съобщиха че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно. Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", каза Зеленски, цитиран от БТА. 

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието ѝ в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите  и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Е той си направи сам международна организация,на изгонените от международните организации,накрая да не изгонят те международната организация. Сигнализирай за неуместен коментар