447 тела са ексхумирани от масовия гроб до Изюм: Труповете - с ампутирани гениталии и въжета около врата

Открити са 425 тела на цивилни, включително пет деца, и 22 тела на украински военнослужещи

24.09.2022 | 08:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
447 тела са ексхумирани от масовия гроб до Изюм: Труповете - с ампутирани гениталии и въжета около врата

447 тела са били ексхумирани от масовия гроб близо до град Изюм, отвоюван от руските сили, съобщиха украински официални представители в източната част на Харковска област.

"В Изюм завърши ексхумацията на всички тела от масовия гроб", съобщиха прокурорите от Харковска област в социалните мрежи. "В периода 16-23 септември от мястото бяха ексхумирани 447 тела на загинали", се казва в изявлението им във Facebook, предаде АФП.

Прокурорите добавиха, че сред тях са 425 тела на цивилни, включително пет деца, и 22 тела на украински военнослужещи. Те заявиха, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, "за да се установят обстоятелствата на смъртните случаи и да се накажат руските военни".

По-рано областният управител на Харков Олег Синегубов съобщи, че са ексхумирани 436 тела.

"Повечето от тях са със следи от насилствена смърт, а 30 - със следи от изтезания. Има тела с въжета около вратовете, с вързани ръце, със счупени крайници и огнестрелни рани", каза той в изявление в социалните мрежи.

БГНЕС припомня, че този месец Украйна си върна Изюм и други градове в източната част на страната.

"На няколко мъже са ампутирани гениталиите. Всичко това е доказателство за ужасните мъчения, на които окупаторите са подложили жителите на Изюм", добавя Синегубов.

Кремъл отрича неговите сили да са отговорни за мащабните убийства и зверства в Източна Украйна. Той обвинява Киев, че изфабрикува откритите от него масови гробове в отвоюваните територии.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК