Изюм е в руини, жителка на града: Руснаците дойдоха, нарекох ги "орки" и ме държаха в мазе

Киев обвини Москва, че с действията си застрашава целия свят

19.09.2022 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Руските сили са ударили Южноукраинската атомна електроцентрала в Николаевска област, съобщиха местните власти. Реакторите не са повредени, но Киев обвини Москва, че с действията си застрашава целия свят. Украинският президент призова Русия да бъде спряна преди да е станало твърде късно. Ударът идва на фона на руските бомбардировки в отвоюваната от Украйна Харковска област.

Изюм е практически целият в руини. В града няма електричество, вода, нито телефонна връзка. Местните жители се качват на един от хълмовете, за да хванат малко сигнал и да се обадят на близките си. Много от тях го правят за първи път от месеци.

"Кажи "Здравей" от нас на мама и баба. Ние се държим, ще се справим", казва възрастен мъж.

"Татко каза да отидем в Харков и оттам в Европа. Стига сме седели тук, в Изюм. По дяволите, връзката отново се изгуби", възмущава се млада украинка.

Альона обаче е решена да остане в Изюм въпреки трудностите. Сега, когато в града няма повече руски войници.

"Толкова дълго чакахме този момент. Сега някак си ще подредим живота си тук и ще посрещнем отново децата, и внуците си", категорична е тя.

Разговорите били забранени по време на руската окупация. Войниците задържали хора по пътя обратно от хълма, разказва Аня.

"Те прочетоха всички съобщения на телефона ми и не харесаха едно, в което наричах руските войници "орки". Дойдоха три батальона и ни държаха в едно мазе половин ден", сподели Аня.

Сега тя живее в мазето на съседите си, защото къщата ѝ е напълно унищожена. Заедно с нея са още 60 души. Собственикът на приюта Андри си спомня за радостта им, когато пристигнала украинската армия: "През нощта чувахме как се движат превозни средства. На сутринта, когато излязохме, нямаше руски патрул и имаше затишие. И когато видяхме украинците - заклевам се, заплакахме от щастие."

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Западна пропаганда
преди 1 година
А ние я повтаряме. ало не можем сами да устояваме собствените си интереси?!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
МАЛКО е ГЛАСЕНА има оплаквания ..... ЕЛА ПРИ БАЙ *** ке го възхваляваш до небесата! Сигнализирай за неуместен коментар