Съмнителна зараза в Сирия, ще се окаже ли бежанският лагер в Хасака огнище на холера?

Хората там често си набавят вода от замърсени кладенци - идеалната почва за разпространение на болестта

23.09.2022 | 12:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Съмнителна зараза в Сирия, ще се окаже ли бежанският лагер в Хасака огнище на холера?

Стотици съмнителни случаи на зараза са регистрирани в контролираните от Турция райони в Североизточна Сирия. Вече има и смъртни случаи. Експерти се опасяват от нова епидемия – този път от холера.

Те плачат, крещят, лежат напълно изтощени на носилките: децата със симптоми на холера в градската клиника в Хасака, Сирия. Потвърдените от лекарите случаи са 30, но те се увеличават с всеки следващ ден.

Родителите, бабите и дядовците на малките пациенти бдят загрижени край леглата им. "Те са тук вече от четири дни - с висока температура, повръщане и разстройство", казва Ваба Ал-Хамад, майка на две болни деца. 

Особено застрашени са децата и по-възрастните хора: ако холерата не бъде лекувана бързо, може да доведе до смърт. Медикаментите в клиниката стигат обаче само за половината нови пациенти.

"За съжаление не можем да помогнем на всички - само на всеки втори", казва д-р Шиван Мустафат, в чието отделение само за ден са приети осем пациенти, които са поставени на интензивно лечение. "Ако международните организации не ни помогнат бързо и не се погрижат за това Хасака да има отново достатъчно чиста вода, ще се стигне до катастрофа".

Хасака страда от остър недостиг на вода. Турция е врътнала кранчето на хората в региона, както се оплакват те. През 2019 година турските части окупираха една гранична зона в Североизточна Сирия, чието кюрдско самоуправление за президента Реджеп Тайип Ердоган е терористична организация, която трябва да бъде разбита.

Сега Турция контролира и водохранилището, от което се снабдява регионът. Но от него почти не идва вода. Говори се, че Турция е отбила и големи количества вода от реките. Някои са напълно пресъхнали. Към това се добавят жегата и сушата.

Затова хората в Хасака често си набавят вода от замърсени кладенци - идеалната почва за разпространение на холера. Хигиената на редица места е катастрофална. Децата често пият от една и съща чаша. "Резервоарите често не са чисти, не се почистват и просто не се дезинфекцира", казва местен жител.

Особено засегнати са бежанците в региона, прогонени от градовете и селата си от турските части. Само в бежанския лагер край Хасака живеят към 15 000 души. Водата е малко и често е замърсена. Заболяванията от холера зачестяват. Хората в лагера се боят, че болестта ще се разпространи изключително бързо сред бежанците, пише DW.

Д-р Долар Фархан, който се грижи за пациентите в лагера, предупреждава: "Лагерите винаги са като бомба със закъснител, щом става дума за подобни заболявания, тъй като замърсеността тук е голяма. Водата не е чиста, зеленчуците, месото и другите хранителни продукти - също. Край пазара минават коли и пръскат хранителните продукти с прах и мръсотия".

В региона вече са факт стотици подозрителни заболявания, има и смъртни случаи. Помощните организации предупреждават, че в Сирия може да избухне епидемия от холера. Тя би била първата от десет години насам и поредно бедствие за разтърсената от кризи страна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК