ООН: Има риск войната в Сирия отново да се разгори

През последните месеци се наблюдава активизация по фронтовите линии

14.09.2022 | 21:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
ООН: Има риск войната в Сирия отново да се разгори

ООН предупреди в нов доклад, че 11-годишната война в Сирия рискува отново да се разгори и да се върне към широкомащабни сражения. През последните месеци се наблюдава активизация по фронтовите линии, съобщи Ройтерс.

"Сирия не може да си позволи завръщане към широкомащабни сражения, но може би се насочва именно към това", заяви Пауло Серджо Пинхейро, председател на комисията на ООН за Сирия.

Последните години бяха маркирани с намаляване на интензитета на гражданската война, след като Иран и Русия подкрепиха сирийския президент Башар Азад. Той успя да си върне 70% територията на страната. Междувременно САЩ подкрепяха кюрдските бойци, които победиха "Ислямска държава" в региона. Турция от своя страна създаде буферна зона на границата си със Сирия.

"В някакъв момент имахме представа, че войната в Сирия е напълно приключила", заяви Пинхейро пред журналисти в Женева, като добави, че документираните в доклада инциденти доказват, че това не е така.

В доклада от 50 страници се констатира, че през първите шест месеца на тази година в цялата страна са се увеличили "тежките нарушения на основните права на човека и хуманитарното право".

Имат се предвид подновените сражения и бомбардировки, от които са загинали стотици цивилни. Нови разрушения на гражданската инфраструктура, като липсата на вода и храна са обичайни явления. В контролираните от правителството части се наблюдават репресии към опозицията и населението, информира БГНЕС.

Проблемите се разраства с нарушените доставки на хуманитарна помощ, заради сраженията. Пример за това е израелският удар по летището в Дамаск, което го извади извън строя за седмици.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК