Русия удари и Сирия: Загинали са 7 души, четири от тях са деца

Войната е отнела живота на близо половин милион души

24.07.2022 | 22:40 Редактор: Петя Кръстева
Русия удари и Сирия: Загинали са 7 души, четири от тях са деца

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че след руски въздушен удар в района на Джиср ал-Шугур в Северна Сирия са загинали 7 души, сред които "четири деца, които са братя и сестри, двама мъже и едно неидентифицирано лице". 

Айхман Мозан, на 31 години, е загубил и четирите си деца при нападението, което е разрушило дома му.

Той и семейството му са спели, когато първият удар разрушава дома им. Успял е да помогне да спасят съпругата му изпод развалините, но когато потърсил децата си, не успял да ги открие. Къщата е напълно разрушена, съобщи кореспондент на АФП на мястото на нападението, а играчки, мебели и дрехи са разпръснати из развалините.

"Всички загинали деца са били на възраст под 10 години", каза Рами Абдел Рахман, който ръководи базирания във Великобритания наблюдател.

По думите му жертвите са предимно разселени сирийци от съседната провинция Хама, предаде БГНЕС.

Русия, която не коментира веднага набезите, е основен поддръжник на режима на президента Башар Асад. С подкрепата на Русия и Иран - Дамаск си върна голяма част от позициите, загубени в ранните етапи на сирийския конфликт, който избухна през 2011 г., когато правителството брутално потуши продемократичните протести.

Войната в Сирия е отнела живота на близо половин милион души и е принудила около половината от населението на страната да напусне домовете си.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК