НАТО изпрати резервни части от своята мироопазваща мисия в Косово

Това се случва на фона на напрежението сред косовските сърби

21.09.2022 | 18:16 Редактор: Ваня Кузманова
НАТО изпрати резервни части от своята мироопазваща мисия в Косово

НАТО е изпратила за обучение в Косово някои резервни части от своята мироопазваща мисия (KFOR) на фона на напрежението сред косовските сърби, съобщи един от командирите на мисията.

Предишните опити за въвеждане на косовски регистрационни табели в силно доминираното от сърби Северно Косово доведоха до сблъсъци между полицията и местните сърби. През лятото бяха издигнати пътни блокади.

Блокадите бяха демонтирани, когато мироопазващите сили на НАТО се намесиха, за да наблюдават процеса. Съгласието на Косово да отложи крайния срок за въвеждане на правилата за издаване на регистрационни табели до 31 октомври допълнително намали напрежението.

Наближаването на крайния срок породи опасения за конфликт между Косово и Сърбия, съобщи Ройтерс.

"Като част от нормалното планиране за извънредни ситуации има резерви, които се тренират по отношение на пристигането им тук", заяви регионалният командир на KFOR на изток полковник Кристофър Самулски.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград за своя столица. В бившата сръбска провинция все още са разположени около 3700 миротворци на НАТО, които предотвратяват насилието между етническите албанци и сърбите.

Заместник-командирът на KFOR заяви, че НАТО не може да изключи ново напрежение в северната част на страната с наближаването на крайния срок. Той увери, че алиансът е готов да увеличи войските си в Косово, ако напрежението сред сръбското малцинство отново се разпали, пише БГНЕС. 

"Първите фузелиери от Обединеното кралство са тук като стратегически резерв, което е нормална тренировка за тяхното влизане и включване в нормални операции", каза Самулски, визирайки британска пехотна част.

Американският офицер не даде конкретни данни за това колко резервни войници са пристигнали в Косово, но говори за подразделение с размер на батальон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК