Германия и Франция разработиха план за споразумение между Сърбия и Косово

"Сами никога няма да могат да решат проблема", се казва документа

19.09.2022 | 10:40 Редактор: Ваня Кузманова
Германия и Франция разработиха план за споразумение между Сърбия и Косово

Нов план, разработен от Германия и Франция, предвижда следващата година - след 10 години от подписването на Брюкселското споразумение, да започне нова фаза в диалога между Белград и Прищина, а след още 10 години, когато ЕС е готов да се разшири и да включи Западните Балкани, да се постигне окончателно официално споразумението за признаване като предварително условие за членството на Косово и Сърбия в ЕС, пише "Albanian Post", позовавайки се на информация от дипломатически кръгове.

В текста се посочва, че това е план от новата рамка на диалога между Косово и Сърбия, който беше изготвен след ангажирането на съветници на президента Еманюел Макрон и на канцлера Олаф Шолц.

"Ако предложението бъде прието, независимостта на Косово ще бъде призната от петте останали държави от ЕС, а Сърбия ще получи значителна финансова помощ и ще бъде призната за регионална сила", съобщава албанският портал.

"Новата рамка", с която се е запознало изданието, е ново предложение, произтичащо пряко от включването на Макрон и Шолц в процеса на диалог, тъй като, както се казва в документа, "Косово и Сърбия сами никога няма да могат да решат проблема". Документът от четири страници, който обяснява логиката на новата рамка, съдържа 10-годишна визия за справяне с проблема и предоставя "макроперспектива".

Документът се състои от въведение и след това е разделен на три сегмента заедно с три подзаглавия, съдържащи 13 точки. Първа точка от това предложение предвижда "до средата на 2023 г. да се постигне съществена нормализация на отношенията" между двете страни.

След това във втора точка се подчертава, че "Косово и Сърбия са две отделни правни и политически реалности, които трябва да бъдат признати като такива от всички страни в диалога. Третата точка гласи, че "приемайки Косово като отделна политическа и правна реалност, Сърбия ще заеме пасивна позиция и повече няма да се противопоставя на членството на Косово в международни организации".

В четвърта точка се уточнява, че "засега, вместо признаване, Сърбия трябва да приеме Косово като "особена политическа и правна реалност". В три допълнителни точки се обяснява и какво означава да приемеш независимостта, пише БГНЕС. 

Според източници на "Albanian Post", спирането на съпротивата срещу членството на Косово в международни организации е специфична и много силна молба към Сърбия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК