Реалистична ли е ядрената заплаха на Путин? Говорят западни експерти

Мненията им са разделени

21.09.2022 | 12:43 Редактор: Тодор Петров
Реалистична ли е ядрената заплаха на Путин? Говорят западни експерти

Доколко реалистична е ядрената заплаха от страна на Путин? Мненията на западните експерти са разделени.

Професорът по международни отношения от Университета в Инсбрук Герхард Мангот, който е експерт по Русия, казва, че Путин е в състояние да използва такова оръжие, ако руската армия е принудена да продължи с отстъплението си. Особено ако след загубите в Харковска област се появи и заплаха от загубата на Крим. 

Като начало той би могъл да даде един вид предупредителен ядрен изстрел, например над Черно море. А ако подобна тактика не сработи - и директно срещу украинската армия, прогнозира Мангот.

Сходно е мнението на британския генерал в оставка Ричард Барънс: Ако следващата година се очертае победа на Украйна във войната, а Русия се изправи пред поражение, което застрашава нейната сигурност, съгласно руската военна доктрина би трябвало да се използват тактически ядрени оръжия. 

Според Барънс контраофанзивата на Украйна представлява не само "важен обрат във войната", но и огромна заплаха. 

"Западните държавни и правителствени ръководители трябва да бъдат подготвени, че Путин ще използва ядрено оръжие или ще се опита да въвлече НАТО директно в конфликта", предупреждава той, цитиран от DW.

Професор Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен вижда ситуацията по различен начин: "Разбира се, съществува теоретична възможност за използване на химическо или атомно оръжие. Но в момента смятам, че това е изключително слабо вероятно".

Професор Петер Нойман от лондонския "Кингс колидж" също изключва ядрен ход на Путин. Но поради други причини - възможната реакция на Запада и особено на Съединените щати. 

"Путин разбира, че САЩ в такъв случай веднага ще се намесят активно в хода на военните действия", обяснява германският експерт. Това ще бъде краят на Путин и той знае това", смята Нойман. Според него същото се отнася и за употребата на химически оръжия.

Германският военен експерт Густав Гресел също е сред скептично настроените. Той обаче признава, че използването на атомни оръжия от страна на Русия в първата фаза на настъплението на Украйна край Харков е можело да спре украинците. 

"А ако Русия беше хвърлила 20-30 атомни бомби в цялата страна, това щеше да е краят на Украйна. Но приложението на ядрено оръжие би имало огромни последствия за Путин", посочва Гресел. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК