Вярно ли е, че Русия е васал на Китай?

Китай внася тези суровини много изгодно и така избягва инфлацията, която цари на Запад

17.09.2022 | 10:00 Редактор: Ваня Кузманова
Вярно ли е, че Русия е васал на Китай?

Срещата на Си Дзинпин и Владимир Путин среща на равни ли беше?

Зьорен Урбански: Китайското правителство дипломатично представя отношенията с Русия като равноправно партньорство. И макар първото пътуване на китайския лидер след началото на пандемията да не бе до Русия, а до Казахстан и Узбекистан, двустранната среща с Путин в Самарканд бе внимателно планирана и има своето дипломатическо значение.

Зьорен Урбански: Авторитарните държави рядко влизат в алианси – но между тях има покриващи се интереси. И сходни разбирания за държавността. Режимите в Русия и в Китай са авторитарни и имат до голяма степен общи геополитически интереси. Това е общият политически враг – Западът, и това поражда близост. Има и общ интерес за насърчаване на авторитарните системи в непосредствено съседство, както и по-надалеч.

Зьорен Урбански: Някои наблюдатели твърдят, че Русия е станала васал на Китай. Аз не бих отишъл толкова далеч – но нарастващата асиметрия в отношенията става все по-очевидна. На Русия ѝ липсват алтернативни експортни пазари за нейните суровини, чийто износ към Китай е много нараснал. При нефта и газа обемът през август бе с 60% по-голям в сравнение със същия месец на 2021 година.

Китай внася тези суровини много изгодно и така избягва инфлацията, която цари на Запад. Тази нарастваща зависимост отслабва преговорните позиции на Русия в други сфери на отношенията – например по повод Централна Азия. Или пък с поглед към интересите на Китай в Арктика, пише DW.

Зьорен Урбански: В това отношение за Китай несъмнено е интересно да следи как се развива войната в Украйна, колко трудно се оказа за Русия да превземе тази страна и с колко големи загуби е свързано това. При това тайванските военни разполагат с много по-модерно въоръжение, а и един остров се отбранява по съвсем различен начин. Но Китай следи внимателно и реакциите на Запада. Китай ще обмисли как в подобна ситуация би могъл да се отдели от Запада, за да не пострада икономически от санкции или други западни реакции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Няма разлика между режима в Китай,Русия и САЩ. САЩ са двупартийна система където партиите служат на капитала не на хората. В това отношение не са по демократични от еднопартийната система в Китай. Сигнализирай за неуместен коментар