Велизар Шаламанов: Украйна има значителни сили да изтласка руските войски

Вероятността за преговори е все по-малка, смята бившият зам.-министър на отбраната

16.09.2022 | 11:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Велизар Шаламанов: Украйна има значителни сили да изтласка руските войски

Украйна взе инициативата във войната и това предполага различна бойна техника. Шансовете за преговори стават все по-малки. Използването на ядрени оръжия е малко вероятно, но би разрушило цялата система за сигурност на света. Това каза бившият зам.-министър на отбраната Велизар Шаламанов пред Bloomberg TV Bulgaria. 

"Най-големият риск остава руски провокации на ядрени електроцентрали в Украйна", подчерта той.

Подкрепата на света към Украйна се консолидира. Но не бива да се забравя, че настъплението е много по-различно от отбраната и се нуждае от различна бойна техника, за да бъде развит успехът, каза гостът. "Но и при най-доброто развитие на ситуацията, ще е нужно време, защото за шест месеца Русия е овладяла доста голяма територия на Украйна", отбеляза гостът

На въпроса каква е целта на Украйна, за да искат далекобойни оръжия от САЩ, Шаламанов каза, че те са "нужни, защото действията вече са далекоманеврени и трябва огънят да може да се пренася от един район в друг".

"Явно е, че след настъплението в Харков и Донбас ще има настъпления и в други райони. Освен това, особено в Херсонска и Запорожка област, тилът на Русия е Крим и трябва да има възможност за поразяване на обекти в Крим, особено ако успеят да прекъснат логистичните канали през Донбас към тези войски", добави Шаламанов.

"Войната не може да бъде пренесена в сферата на ядрен сблъсък, без това да разруши цялата система за сигурност на света и това е въпрос на Великите сили. Използването на ядрени сили, според мен, е много малко вероятно", посочи той.

"Вероятността за преговори е все по-малка, защото Украйна показа, че има значителни сили да изтласка руските войски и при продължаващите санкции и отслабването на военните сили, включително и на човешкия фактор, най-сигурният начин да се възстановят международно признатите граници на Украйна е с военна сила", подчерта Шаламанов. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК