Зеленски: Открихме масов гроб с над 440 тела в Изюм, Русия оставя смърт навсякъде

Телата ще бъдат обект на разследване с цел събиране на доказателства за военни престъпления

16.09.2022 | 07:03 Редактор: Тодор Петров

Украинските власти са открили масов гроб с повече от 440 тела в Изюм, в Харковска област, след отвоюването му от руските военни части. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в среднощното си обръщение в социалните мрежи. 

Той допълни, че по-късно днес се очаква да има повече информация по случая. Според главния полицейски следовател за Харковска област някои са загинали при въздушни удари. 

Тленните им останки ще бъдат обект на разследване с цел събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от Русия. Вече са започнали процесуално-следствени дейности, а мястото ще бъде посетено от украински и международни журналисти.

"Искаме светът да знае какво наистина се случва и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, а сега, за съжаление, Изюм. Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това. Светът трябва да потърси реална отговорност от Русия за тази война. Вечна памет на всички, чийто живот отнеха нашественици! Вечна слава на всеки, който се бори за Украйна", заяви Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК