Украинският град Изюм "се събуди" след 6 месеца окупация, местни плачат от щастие

Властите в Русия заплашиха местни депутати след призива им за отстраняване на президента Путин

14.09.2022 | 17:45 Редактор: Петя Кръстева

Разруха и изгорели танкове и камиони с характерния за Русия символ "Z" са изоставени по пътищата в населените места в Харковска област след оттеглянето на руските войски. В същото време властите в Русия заплашиха местни депутати след призива им за отстраняване на президента Путин.

Град, който се събужда за новата си реалност след шест месеца окупация – така изглежда Изюм след оттеглянето на руските военни. По улиците има унищожена техника на противника. Срутен мост е покрит със знаци, предупреждаващи за противопехотни мини. Това са само малка част от сигналите за украинската победа и руското поражение в населените места в Харковска област.

"Посрещнахме на нашата улица две превозни средства с украински войници. Очите ни се напълниха със сълзи. Чакали сме ги половин година и сега сме толкова щастливи", разказва един от живущите в района. Друг пък не намери думи, с които да изрази своето щастие.

Градът е огромна стратегическа загуба за руската армия, която го използва като ключова база и маршрут за снабдяване на своите сили в Източна Украйна. През последната седмица Украйна успя да отвоюва значителни територии, които бяха окупирани от Русия. 

"Идваме в града, за да проверим дали хората са в безопасност, да видим дали има експлозиви, минни полета, както и да унищожим всичко останало от руската армия", коментира един от войниците. 

Президентът Володимир Зеленски посети Изюм и поздрави войниците, а украинският флаг вече се вее пред изгорялата сграда на общината. 

"Гледката е доста потресаваща, но не и за мен, защото виждаме същите картини като в Буча в първите освободени от окупацията територии - същите разрушени сгради, убити хора", заяви той. 

Междувременно местни политици от Санкт Петербург, призоваващи за оттегляне на президента Владимир Путин заради войната, са застрашени от отстраняване. Съд им е наложил и глоба в размер на 47 000 рубли или 780 долара) за дискредитиране на властите. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК