Газовите фючърси продължават да поскъпват, търговците оценяват мерките на правителствата

ЕК ще въведе ограничаване на потреблението на електроенергия в пиковите часове

15.09.2022 | 15:43 Редактор: Ваня Кузманова
Газовите фючърси продължават да поскъпват, търговците оценяват мерките на правителствата

Търгуваните в Европа газови фючърси продължават да поскъпват, докато търговците оценяват дали мерките на правителствата в региона за овладяване на енергийната криза ще бъдат достатъчни, за да предотвратят системни прекъсвания в захранването тази зима, съобщава Bloomberg.

Цената на фючърсите се повиши с 12%, като пазарът следи внимателно решенията на Европейската комисия (ЕК) за справяне с кризата. От Брюксел предвиждат радикална намеса, която включва набиране на 140 млрд. евро от печалбата на компаниите за комунални услуги за компенсация на потребителите от високите цени на електроенергията. ЕК ще въведе и задължително ограничаване на потреблението на електроенергия в пиковите часове и повишаване на ликвидността.

Въпреки тези мерки остава несигурността относно това как ще бъдат приложени те, тъй като страните членки в ЕС са разделени по отношение на енергийните си нужди.

Предложението за ограничаване на цените на вносния газ беше отхвърлено поради липса на консенсус. Плановете също така не включват никакви решения за това как да се подобри предлагането на пазар, който е силно затегнат, откакто руските доставки бяха прекратени. Германският енергиен регулатор предупреди, че страната може да се изправи пред "вълни“ от недостиг в случай на студена зима.

Фокусът ще остане върху запълване на газохранилищата. Европейските хранилища са запълнени на около 84%, малко над петгодишната им средна стойност, а в Германия – на 89 на сто, според изчисления на Gas Infrastructure Europe.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК