"Солени" сметки: Цените на отоплението политат нагоре, природният газ скочи с 250%

Потребители призовават управляващите отново да помислят за компенсации за битовите потребители

14.09.2022 | 19:10 Редактор: Петя Кръстева

А преди началото на зимата, поскъпване има при всички варианти за отопление. В сравнение с миналата година - най-голямо увеличение има в цената на природния газ за битовите потребители. Тя е по-висока с 250%.

Живка и семейството ѝ отопляват двустайния си апартамент на газ. Наред с вълнението около приготвянето на сина им за първи клас, се увеличават и притесненията за предстоящите сметки за газ, които се усещат дори и през лятото, когато плащат за топла вода.

Според Живка и тази година управляващите трябва да помислят за компенсации за битовите потребители на газ. Междувременно единствената им алтернатива е да се отопляват на ток. Подобни проблеми имат и хората, които досега са се отоплявали с пелети.

Малко преди началото на отоплителния сезон цените за един тон пелети в София са между 900-1100 лева, миналата година по същото време цените са били от 600 до 850.

"По-малко търсене, по-високи цени и недостиг на пелети", гласи равносметката на Венцислав Ганев, който работи в сектора от 10години. 

Според изчисленията на Асоциацията на топлофикационните дружества в България сметката за отопление на двустаен апартамент ще е най-ниска на парно, а най-висока на газ. Отоплението с парно на двустаен апартамент би струвало с 40 лева повече на месец в сравнение с миналата година.

Ако се отоплява на газ обаче сметката ще е три пъти по-висока в сравнение с миналата година и ще е около 620 лева на месец.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
шопендар
преди 1 година
на изборите ще връчи сметката на пп-пълен провал Сигнализирай за неуместен коментар