Фон дер Лайен с паметна реч пред ЕК: Очерта европейските отговори на газовата криза

Тя обяви и поредна визита в Украйна

14.09.2022 | 18:00 Редактор: Теодора Патронова

Намаляване на потреблението на електроенергия с пет процента в Европейския съюз поиска председателят на Европейската комисия. В годишната си реч пред Европарламента Урсула фон дер Лайен поиска и данъци за енергийните компании и преразпределяне на 140 милиарда евро от свръхпечалбите на производителите към домакинствата. Фон дер Лайен предложи и таван на цената на тока. В Страсбург тя говори основно за енергийния пазар и войната в Украйна. Но плановете за ограничаване на цената на руския природния газ, ключов за Съюза, бяха отложени.

Цените на газа и електричеството са достигнали исторически върхове след нахлуването на Русия в Украйна. Това отчете пред евродепутатите Урсула фон дер Лайен и така стана ясно кои са и двата приоритета на Европейската комисия в годишната ѝ реч. Реч, коренно различна от миналата година, като сега тя очерта именно европейските отговори на газовата криза, предизвикана от войната.

"Ние предлагаме таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. В нашето предложение са включени компании, произвеждащи евтин ток и от тези, които добиват изкопаеми горива в полза на най-засегнатите от високите цени на енергията. Нашето предложение е да се съберат повече от 140 милиарда евро за държавите членки, за да се смекчи ударът директно. Всичко това са извънредни и временни мерки, върху които работим, включително и таван на цената на газа", обърна внимание Фон дер Лайен.

По думите ѝ в тези времена е грешно да се получават изключителни рекордни печалби, облагодетелствани от война и на гърба на потребителите. Тя призова потреблението на електроенергия в пиковите часове да се намали поне с 5%. 

"Свързването на двата края се "превръща в източник на безпокойство за милиони фирми и домакинства". В тези времена е погрешно да получаваме изключителни рекордни приходи и печалби, облагодетелствани от войната и на гърба на нашите потребители", заяви тя.

Фон дер Лайен обяви и поредна визита в Украйна. Тя отново защити европейските санкции срещу Русия. Дрехите ѝ с цветовете на украинския флаг, също носеха послание. И макар да предложи по-голяма икономическа подкрепа за самата Украйна, не пое големи нови обещания за финансиране на доставки на оръжия или за налагане на още санкции на Русия.

"Това е война срещу нашата енергия. Това е война срещу нашата икономика. Това е война срещу нашите ценности. Това е война за нашето бъдеще. Руските военни вземат чипове от съдомиялни машини и хладилници, за да поправят военния си хардуер, защото са им свършили полупроводниците. Руската индустрия е на парцали", изтъкна Фон дер Лайен.

Съпругата на Зеленски Олена беше в парламента като почетен гост, за да чуе речта. Първата дама на Украйна беше бурно аплодирана.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Не съм сигурен, че промишлеността а Русия е разрушена; по-скоро съм сигурен, че ЕК в опита си да я унищожи спря подаването на евтини важни суровини за индустрията и бита- газ,петрол, черни и редки метали, зърнени храни и когато стагнацията удари икономиката, реши чрез икономия да компенсирате задаващия се срив. Тази методика е неефективна - престанете показването на мускули и нормализирайте ситуацията. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Тази жена показа липса на необходимите качества, познания и опит за заемане на поста председател на ЕК. Двамата с Ж.Борел не разбраха, че високото ниво на икономиката на ЕС се дължеше на евтини суровини,намиращи се в близост до локомотива на ЕС -Германия. ЕК не се усети, че изпълнявайки нарежданията на президента на САЩ за блокиране на Русия тя реално работи против ЕС - цените на газа и петрола скочиха до небето.Ограниченията не са изход, трябва да се спре конфронтацията. Сигнализирай за неуместен коментар