Енергийният министър: От 1 октомври по интерконектора ще потекат търговски количества газ

В момента се правят тестове на тръбата и всичко върви по план

14.09.2022 | 14:39 Редактор: Петя Кръстева

"На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ", съобщи в Русе служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му режим на тока не се очаква, тъй като България разполага с необходимото обезпечение.

"Капацитетът на тръбопровода ще ни осигури поне за нас пълната възможност да получаваме газ от Азербайджан, който е по договор. Това е от изключителната важност, тъй като получавайки газа през този тръбопровод, по договор получаваме доста по-оптимална цена. Така че това е едно от основните предимства на тази мрежа", обобщи той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Бихте ли престанали наблягате на газа от Азербайджан? Той е договориран преди години от ББ и е с капацитет /обем 1 млрд.м3/година. На БГ са нужни 3,5 млрд.м3/год. Такова количество до април т.г. ни осигуряваха кабинетите на ББ и двата служебни кабинети на президента Радев. С един замах без да се замисли, че няма резервен вариант за доставка на газ, премиерът К.П. ни остави без газ. Този екземпляр трябва да бъде съден за измяна на родината, а не да кандидатства отново на парл.избори. Сигнализирай за неуместен коментар