Обърна ли Украйна хода на войната? Жители се връщат в отвоюваните градове

Без ток са милиони в области в Източна и Централна Украйна

12.09.2022 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Без ток са милиони в области в Източна и Централна Украйна след руските ракетни удари по важна инфраструктура. В Харков са ударени квартали, има три жертви. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се стреми да "лиши хората от светлина и топлина", предизвиквайки прекъсвания на тока като отмъщение за украинската контраофанзива.

"Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова ужасни и смъртоносни за нас, колкото вашето "приятелство и братство". В тези области няма военни съоръжения", подчерта той.

По думите му "затъмнението" е пълно в Харковска и Донецка област, а частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска.

Според руски източници в Донецк няма проблеми с тока. Ударът идва, след като Украйна заяви, че е превзела над 3000 кв. км в източна контраофанзива. Кметът на Харков каза, че руски атаки срещу гражданска инфраструктура и електроцентрала номер 5 са оставили голяма част от града му без ток или вода в неделя вечерта. Към този час вече са възстановени.

Във втория по големина град обаче изживяха даже още по-страшни часове от тези на първите бомбардировки.

"Градът остана без електричество, без вода, без газ. Такова нещо досега не е имало. За съжаление, някой трябва да помогне на нуждаещите се да получат продукти и лекарства", каза украинка.

Ако украинският напредък бъде потвърден, това значи, че Киев е утроил своите териториални придобивки за малко повече от 48 часа.

Според британското разузнаване Украйна е завзела територия поне два пъти по-голяма от Лондон. Стратегическите градове Изюм и Купянск, които Украйна си върна след месеци окупация, отново могат да посрещнат жителите си.

"Жителите могат да се върнат в града за първи път, откакто беше превзет от Русия през март. Две трети от населението е избягало, но повечето хора наистина искат да се върнат въпреки разрушенията и липсата на ток, вода или комуникации", подчерта кметът на Изюм Валерий Марченко.

Русия все още държи около една пета от страната и малцина си представят бърз край на войната. Преговори между Зеленски и Путин към момента са напълно изключени от страна на украинския президент.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК