Украинската армия настъпва към Харков, остават ѝ 50 км до границата

Войските са си възвърнали 3000 кв.км изгубена територия

12.09.2022 | 10:20 Редактор: Петя Кръстева
Украинската армия настъпва към Харков, остават ѝ 50 км до границата

Силите на Украйна продължиха бързото си настъпление в региона на Харков в неделя, възползвайки се от неочаквания срив на руската отбрана и повдигайки въпроса за това докъде може да стигнат, съобщава Bloomberg.

По непотвърдена информация войските на Киев са завзели Велики Бурлук, град на около 90 километра източно от Харков и недалеч от руско-украинската граница. Град Чкаловске също е превзет и всички погледи са насочени към стратегически разположения Изюм.

Министерството на отбраната на Русия публикува карта, която показва, че голяма част от силите на страната са извън района на Харков, без да коментира повече.

"Започваме да напредваме не само на юг и изток в районите на Харков, но и на север. Остават 50 километра до държавната границата"“, каза главнокомандващият на Украйна Валерий Залужний в публикация в Telegram.

Залужний заяви, че войските са възвърнали 3000 кв.км изгубена територия обратно под украински контрол от началото на септември. Оценките за възвърната територия нарастват стабилно през последните дни.

Настъплението представлява най-голямата победа на Украйна, откакто те изтласкаха руските войски от столицата Киев през март, а последните няколко дни бяха определени като едни от най-важните във вече 200-дневната инвазия.

Войските на Украйна ясно показват способността си да проведат голямо контранастъпление и да променят хода на конфликта преди трудна зима за европейските им съюзници, подкрепящи военните усилия на Киев с оръжия и пари.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аь
преди 1 година
Има google maps и други карти. Като пишете км. Проверете ги. Продажник информатори. Сигнализирай за неуместен коментар