По пътя на вековните традиции: Как се унаследява британският трон?

Единствено ако Уилям, Хари и техните наследници се откажат от короната, на принц Андрю може да стане крал

11.09.2022 | 20:00 Редактор: Петя Кръстева
По пътя на вековните традиции: Как се унаследява британският трон?

Правилата на британската монархия предполагат новият суверен да наследи трона след смъртта на своя предшественик". Това означава, че най-възрастният син на кралица Елизабет II - принц Чарлз, става крал веднага след смъртта на майка си. Сега той е крал Чарлз III.

Може да минат няколко месеца преди 73-годишният нов британски крал да бъде официално коронясан. Коронацията на Елизабет е била на 2 юни 1953 г. - цели 16 месеца след възкачването ѝ на престола на 6 февруари 1952 г.

Новият суверен се обявява официално от Съвета за унаследяване на трона в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон. Съветът се състои от представители на т.нар. "Таен съвет на краля", участие в който взимат високопоставени членове на правителството, съдии и представители на Англиканската църква. След това се свиква парламентът, за да положи клетва за вярност пред новия крал.

Обявяването на новия суверен ще бъде направено публично от двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, както и от Единбург, Кардиф и Белфаст - столиците на четирите съставни части на Обединеното кралство. На третия ден след смъртта на суверена, новият крал се отправя на обиколка из тях, започвайки от Шотландия.

В първия ден, в който парламентът започне работа отново, Чарлз трябва да направи официално изявление, че е вярващ протестант. Тази клетва е залегнала в законодателството на страната от 1910 г. Нужно е новият крал да положи и още една клетва при коронацията - това се изисква от закони, приети през 1689, 1701 и 1910 г.

Съпругата на Чарлз - Камила, получава титлата "кралица-консорт", както биват наричани съпругите на кралете във Великобритания. Самата Елизабет II уреди това по-рано тази година. На 6 февруари, ден преди отбелязването на нейния 70-годишен юбилей на трона, кралицата обяви, че това е нейно "съкровено желание".

Първородният син на Чарлз - принц Уилям, става престолонаследник след смъртта на Елизабет II. Монархическите титли на Уилям и съпругата му Катрин вече ще са по-различни. Досега двамата бяха херцог и херцогиня на Кеймбридж, а сега вече са херцог и херцогиня на Кеймбридж и Корнуол.

Децата на Уилям - 9-годишният принц Джордж, 7-годишната принцеса Шарлът и 4-годишният принц Луи, сега са съответно втори, трета и четвърти в реда за наследяването на престола, съобщи DW.

След тях се нарежда по-малкият брат на Уилям - принц Хари, който сега живее заедно със съпругата си Меган в Калифорния. Двете им деца - 3-годишният Арчи Маунтбатън-Уиндзор и 1-годишната Лилибет Маунтбатън-Уиндзор са следващи в реда за унаследяване.

Само ако Уилям, Хари и техните наследници се окажат в невъзможност да се възкачат на трона, ще дойде ред на по-младия брат на Чарлз - принц Андрю, и неговите дъщери и внуци. Ако и те не могат да заемат кралския престол, тогава ще бъде ред на най-малкия син на кралица Елизабет II    - принц Едуард, и неговите наследници, а най-накрая - на принцеса Ан и нейните наследници.

Снимка:БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК