Катафалката с ковчега на Елизабет - покрита с любимите ѝ цветя, в кортежа и принцеса Ан

От вторник в следващите четири дни всички желаещи ще могат да отдадат последна почит на кралицата

11.09.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Последното пътуване на Кралица Елизабет II, което ще продължи повече от седмица, започна. Тя ще бъде погребана на 19-ти септември в Лондон. Кортежът с тленните останки на монарха премина през Шотландия и пристигна в Единбург. Хиляди хора се бяха събрали по целият път от Балморал до Единбург, за да се сбогуват с нея. В цялото Обединено кралство се проведоха възпоменателни църковни служби

В 12 часа българско време кортежът с тленните останки на кралица Елизабет II потегли от любимия ѝ замък. Кортежът ще пропътува 280 километра в следващите 6 часа. Последната му спирка за днес е дворецът "Холирудхаус", официалната резиденция на кралете в Единбург.

Улиците на шотландската столица, по която ще премине кортежът са затворени, а от рано сутринта хора се редят, за да се сбогуват със своя монарх. В понеделник тленните останки на кралицата ще бъдат преместени в катедралата "Сейнт Джайлс".

Дъбовият ковчег е увит в кралското знаме на Шотландия, а катафалката е покрита с някои от любимите цветя на кралицата. Във втория автомобил на кортежа е дъщерята на Елизабет II - принцеса Ан, и съпругът ѝ вицеадмирал сър Тим Лоурънс. Принцесата ще остане с ковчега и в самолета, с който ще бъде преместен в Лондон, а след това и в залата в Уестминстърското абатство.

От вторник в следващите четири дни всички желаещи ще могат да отдадат последна почит на кралицата. А принц Уилям и принц Хари се събраха за първи път публично заедно след смъртта на дядо им - принц Филип. Това стана вчера пред замъка Уиндзор.

Те бяха придружавани от съпругите си - Кейт и Меган. След като пристигнаха по едно и също време, кралските двойки вървяха отделно, като Уилям и Кейт разговаряха със събралите се от едната страна, а Хари и Меган с хората от другата страна.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Борислав.
преди 1 година
При комунизма имало култ към личността,а в Англия какво е????? Сигнализирай за неуместен коментар