Тръбопровод в Нигерия спря транспортирането на петрол заради масови кражби

TNP е бил незаконно пробит на около 150 места

03.09.2022 | 09:56 Редактор: Теодора Патронова
Тръбопровод в Нигерия спря транспортирането на петрол заради масови кражби

Всяка част от нигерийското общество е съучастник в кражбата на милиони барели, заяви във вторник ръководителят на държавната петролна компания NNPC Ltd, добавяйки, че импровизирани тръбопроводи и откраднато гориво са открити дори в църкви и джамии.

Мащабни кражби от тръбопроводите на страната задушиха износа, принудиха някои компании да спрат производството и парализираха финансите на страната, разказва "Ройтерс"

Петролопровод, способен да пренася 180 000 барела на ден през Нигерия, е спрял транспортирането на суров петрол от средата на юни поради кражба, според източник на Bloomberg.

Нигерия - най-големият производител на петрол в Африка и член на Организацията на страните износителки на петрол - се опита да премахне саботажа на своята тръбопроводна мрежа през последните години. Кражбата на петрол остава хроничен проблем за транспортната система, известна като TNP.

Производителите са получили само 5% от обемите суров петрол, изпомпвани през тръбопровода между октомври 2021 г. и февруари, отчете индустриален синдикат по-рано тази година. Това отразява по-голям проблем за Нигерия, която е изправена пред свиващи се инвестиции и не успява да изпълни своята квота за производство на петрол на ОПЕК+, за да се възползва от скока на цените.

TNP е бил незаконно пробит на около 150 места, каза Асоциацията на висшия персонал на Нигерия за петрол и природен газ през март, когато местното правителство провери някои от районите, където е извършена кражбата.

Нигерия въвежда инфраструктура за сигурност, подобна на тази на саудитската Aramco, за да защити петролопроводите си. Новата архитектура за сигурност ще бъде разкрита скоро и ще помогне да се спре масовият вандализъм по нефтопроводите, който доведе до загуба на 30% от произведените обеми на страната заради крадците на суров петрол, каза Киари.

Въпреки че петролът все още представлява повече от 80% от приходите от износ на Нигерия, неговият принос към най-голямата икономика на Африка намалява. Нигерия е сред страните с най-много хора, живеещи в крайна бедност, и това увеличава натиска върху правителството да обърне индустрията, която също страда от политическа несигурност.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК