Петролът претърпява невиждани от години загуби - какви са причините?

Растежът в Китай, най-големият вносител на петрол, се забави

31.08.2022 | 10:23 Редактор: Тодор Петров
Петролът претърпява невиждани от години загуби - какви са причините?

Петролът се насочва към трети месечен спад, най-дългата поредица от спад от повече от две години, поради перспективите за по-бавен глобален растеж, тъй като централните банки затягат политиката, а Китай продължава със своята стратегия за нулев Ковид.

В САЩ Федералният резерв повишава агресивно лихвите, за да потуши инфлацията, докато Европа е обхваната от енергийна криза, която може да предвещава рецесия. В Азия растежът в Китай, най-големият вносител на петрол, се забави, пише Bloomberg.

Спадът на петрола през август бележи последната глава от бурната година, като цените се повишиха през първата половина заради руската инвазия в Украйна, след което бяха подкопани, тъй като централните банки смениха посоката и Москва успя да запази по-голямата част от износа. Неотдавнашният спад на суровината накара Саудитска Арабия от ОПЕК+ да повдигне възможността алиансът да намали добива, въпреки че руските медии съобщиха, че групата не обсъжда подобен ход в момента.

Стоките, включително суровият петрол, също пострадаха този месец от печалбите в долара, което прави суровините по-скъпи за притежателите извън САЩ. 

Четете повече в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК