Вучич: Търсим алтернативи на руските енергийни източници, ще получим иракски петрол

Сърбия планира да внася петрол от Азербайджан през 2023 г.

30.08.2022 | 08:57 Редактор: Ваня Кузманова
Вучич: Търсим алтернативи на руските енергийни източници, ще получим иракски петрол

Сръбските власти търсят алтернативи на руските енергийни източници, заяви президентът Александър Вучич пред Ройтерс.

"Ще получим иракски петрол. Освен това ще се опитам да преговарям с Венецуела. Бихме взели отвсякъде. Ние не сме придирчиви", каза държавният глава.

Той изтъкна, че Сърбия планира да внася петрол от Азербайджан през 2023 г. и че страната иска също да закупи около 2 милиона тона въглища от Китай и Индонезия. Електроцентралите, работещи с въглища, произвеждат около 70% от електроенергията в страната. Съоръженията за съхранение на газ вече са запълнени максимално и резервите трябва да стигнат за поне 60 дни, пише БГНЕС. 

Както Вучич заяви на 21 август, страната няма да може да получава петрол от Русия от 1 ноември заради санкциите. Сега суровият петрол се транспортира с танкери през Адриатическо море, след което се изпомпва по тръбопровод през Хърватия. Петролът от иракския Киркук, който може да се превърне в алтернатива на руския петрол, струва с 31 долара повече за барел. Това ще струва на бюджета допълнителни 600 млн. долара годишно.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов и сръбският министър на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович проведоха среща в рамките на Петербургския международен икономически форум, за да обсъдят начините за премахване на последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК