Американски петролен гигант иска изтегляне от Русия, указ на Путин го спира

"ExxonMobil" е изпратил възражение срещу решението на Москва

01.09.2022 | 10:33 Редактор:
Американски петролен гигант иска изтегляне от Русия, указ на Путин го спира
Американски петролен гигант иска изтегляне от Русия, указ на Путин го спира

"ExxonMobil" оспорва президентски указ, подписан от Владимир Путин по-рано този месец, като твърди, че той пречи на компанията да се изтегли от руския пазар и подготвя почвата за правен спор с Москва, предава Financial Times.

Американският петролен гигант беше част от западните нефтени дружества, които заявиха, че ще прекратят отношенията си с Русия, след като тя нападна Украйна, като по този начин внезапно се отказаха от дългогодишните си опити да се възползват от енергийните богатства на Русия.

Руският президент обаче усложни усилията с указ, който забранява на компании от енергийната и други сфери да продават свои дялове в определени проекти ли да сменят собствеността им до края на 2022 година.

Exxon изпрати документи до регулаторите и заяви, че "извършва процес по прехвърляне" на дейността си в находището "Sakhalin-1" към друга компания. Малко преди това стана ясно, че тя е отчела загуби от руския си бизнес преди облагане с данъци от 4,6 млрд. долара.

Във вторник компанията заяви, че изтеглянето ѝ "е било блокирано от скорошния президентски указ" и че е изпратила възражение до Москва.

"През март обявихме плановете си да продадем дела си в находището и продължаваме да предприемаме необходимите стъпки за това. Този процес е сложен и като оператор ние трябва да вземем предвид безопасността на служителите там, околната среда и самата дейност", се казва в изявление на компанията.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК