САЩ бавят визите на Лавров и делегацията му за посещението на Общото събрание на ООН

Русия е поискала 56 визи, но засега не е получила нито една от тях

03.09.2022 | 07:56 Редактор: Теодора Патронова
САЩ бавят визите на Лавров и делегацията му за посещението на Общото събрание на ООН

Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да могат външният министър Сергей Лавров и делегацията му да посетят Ню Йорк, за да участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН, но засега не е получила нито една от тях, предаде Ройтерс.

В писмо до генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш, видяно от Ройтерс, руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя посочва, че това е "обезпокоително", защото през последните няколко месеца Вашингтон "постоянно е отказвал да предостави входни визи" на редица руски делегати за други събития на ООН.

САЩ гледат сериозно на задълженията си като страна домакин на Обединените нации, каза говорител на Държавния департамент и добави, че според американските закони визовите досиета представляват поверителна информация, затова не може да коментира отделни случаи.

Небензя посочи, че в американското посолство в Москва са подадени необходимите документи, съобщи БТА.

ООН контактува активно със САЩ по въпроса за визите за делегацията на руския външен министър Сергей Лавров за участието ѝ в общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН. Това съобщи пресслужбата на генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш, цитирана от ТАСС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК