ООН: Ядрените оръжия не гарантират нито победа, нито безопасност

"Те трябва да останат в историята", заяви Антониу Гутериш

29.08.2022 | 09:51 Редактор: Искра Ангелова
ООН: Ядрените оръжия не гарантират нито победа, нито безопасност

Световната общност трябва да се въздържи завинаги от тестване на ядрени оръжия, този тип оръжия трябва да останат в историята. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в Twitter.

"Нашият свят бе държан като заложник на ядрените оръжия достатъчно дълго. Тези смъртоносни устройства не гарантират нито победа, нито безопасност, те са предназначени само да унищожават. Нека гарантираме, че тестовете ще приключат завинаги и нека пратим ядреното оръжие в историята веднъж завинаги", написа генералният секретар, цитиран от "Фокус".

На 29 август се отбелязва Международният ден срещу ядрените опити. Учреден е от Общото събрание на ООН на 2 декември 2009 г. (резолюция 64/35) по инициатива на Казахстан. Изборът на дата е свързан със затварянето на 29 август 1991 г. на Семипалатинския ядрен полигон в Казахстан, един от най-големите в света. Денят се чества ежегодно от 2010 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Горд българин съм
преди 1 година
ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ДО ДНЕС НЕ СМЕ ЗАПЛАШВАЛИ НИКОЯ ДЪРЖАВА В СВЕТА С ЯДРЕНО УНИЩОЖЕНИЕ !!! ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ !!! Сигнализирай за неуместен коментар