Радев пропуска общото събрание на ООН за Украйна заради "невъзможност" да пътува

Делегацията ни ще бъде водена от външния министър Николай Милков

02.09.2022 | 11:57 Редактор: Елеонора Танева
Радев пропуска общото събрание на ООН за Украйна заради

Президентът Румен Радев няма да присъства общото събрание на ООН тази година поради невъзможност. Това е докладвал министърът на външните работи Николай Милков пред Министерския съвет.

Заради "невъзможността" на президента, 77-членната делегация ще бъде водена от министъра на външните работи Николай Милков. Това става ясно от стенограмата от заседанието на министрите на 26 август, която бе публикувана с едноседмично закъснение от правителството, пише "24 часа".

Милков не е обяснил пред Министерския съвет какво ще възпрепятства Радев. Сесията на общото събрание започва в Ню Йорк на 13 септември, а основният политически дебат ще е между 20 и 26 септември.

Основните теми на Общото събрание на ООН тази година ще са решения, които обвързват сегашните глобални кризи - възстановяването след Ковид-19, войната в Украйна и продоволствената криза в световен мащаб, до която доведе руската агресия, заплахите за глобалната икономика и необратимите вече климатични проблеми. Това е разяснил министър Милков пред правителството.

Традиционно на общите събрания на ООН България провежда и срещи с важни държави, които биха могли да са от полза за страната ни, припомня външният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК