Премиерът на Косово: Заради заплахите на Сърбия и Русия спешно трябват повече войниците на НАТО

"Размириците на 31 юли не бяха предизвикани от обикновени граждани, а от олигарски", твърди Албин Курти

01.09.2022 | 16:43 Редактор: Петя Кръстева
Премиерът на Косово: Заради заплахите на Сърбия и Русия спешно трябват повече войниците на НАТО

"Поради заплахите от страна на Сърбия и Русия ще бъде необходимо спешно да се увеличи броят на войниците на НАТО в Косово". Това заяви премиерът на Косово Албин Курти в интервю за германския вестник "Велт".

"Би ни помогнало също, ако повече германски войници се присъединят към силите за защита на НАТО (KFOR). По този начин ще се увеличи възпиращата сила", коментира още той.

Косово е увеличило разходите за отбрана с 52%, а националните сили за сигурност вече разполагат с 5000 войници и 3000 резервисти.

"Има 48 сръбски военни бази около Косово, Русия и Сърбия, които си сътрудничат тясно във военната политика, предаде БГНЕС. През 2021 г. предприеха 104 маневри и дейности, в които частично участваха беларуските въоръжени сили", подчерта премиерът.

Що се отнася до последния спор относно документите за пътуване и регистрационните номера, Курти остава твърд в позицията си, но същевременно отправи и предложение.

"Планираният граничен контрол за сръбски граждани, които искат да пътуват до Косово, и новите разпоредби, свързани с регистрационните табели, ще бъдат задължителни и ще важат за неопределено време от 1 септември", повтори премиерът. Ако обаче "Сърбия се съгласи да премахне граничния контрол в бъдеще, тогава ние ще направим същото".

Във връзка с ожесточените протести в края на юли по време на първия опит за въвеждане на новите правила Курти отправи сериозни обвинения към сръбското правителство.

"Размириците на 31 юли не бяха предизвикани от обикновени граждани на сръбското малцинство в Северно Косово, а от организираната престъпност и олигарси, които са на заплата в Сърбия и които на среща в Белград са получили инструкции какво да правят в Косово. Това беше работа по поръчка. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК