Първи учебен ден в Мариупол - усмивките са от архива, военни пазят училищата

1 септември се провали. Няма "първи" или "последен" звънец. Всички деца са у дома, пише градската управа

01.09.2022 | 15:23 Редактор: Елеонора Танева
Първи учебен ден в Мариупол - усмивките са от архива, военни пазят училищата

В първия учебен ден в Мариупол училищата останаха празни, а децата - по домовете си. 

"1 септември се провали в Мариупол. Не е изненада. Училищата не са отворени. Няма "първи" или "последен" звънец. Всички деца са у дома", заяви съветникът на кмета на Мариупол, Петро Андрюшченко.

Той описва гледката в повечето училища: "Сградата и входът са отцепени от военни. Всички се проверяват на входа, дори раниците на децата. Хора почти няма, както и ремонти. Счупените прозорци са залепени с фолио".

Андрюшченко уточни, че в същото време учениците от първи и единадесети клас все още са принудени да посещават и слушат така наречения урок, в който "ще ги научат да обичат Руската федерация". Той пояснява, че на тези уроци окупаторите "обясняват на мариуполските ученици, използвайки пропагандни методи, защо руснаците са решили да "освободят" града им", пише pravda.com.

Във Facebook профила на градската управа на Мариупол са публикувани снимки от тържествения първи учебен ден преди година. 

"Усмихнати учители, щастливи деца и първи звънец. Така си спомняме 1 септември в училищата в Мариупол. Хиляди деца седяха на чиновете и ставаха все по-добри с всяка година. Класните стаи бяха пълни с модерна мултимедийна техника, ремонтирани. За съжаление всичко това беше прекъснато на 24 февруари 2022 г. Руските нашественици унищожиха училища едно по едно", пише към архивните фотоси.

Снимки: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК