Косово заплаши Сърбия заради временните документи за пътуване

От днес трябва да влезе в сила решението на правителството в Прищина за реципрочност към Сърбия за пътните документи

01.09.2022 | 09:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
Косово заплаши Сърбия заради временните документи за пътуване

Косово очаква Сърбия да отмени издаването на временни документи за косовски граждани, влизащи в Сърбия, съгласно последното споразумение между двете страни, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля.

В снощно интервю за косовската държавна телевизия RTK Свечля каза, че ако сръбските власти не спазват споразумението от полунощ, тогава Косово също ще започне да издава документи за влизане и излизане на граждани от Сърбия, които пресичат междудържавната граница.

"Има само един вариант и естествено ще има реакция от наша страна, ако този вариант не функционира. И така, според информацията, с която разполагаме, анулирането на входно-изходни документи (за косовски граждани, влизащи в Сърбия) ще започне в полунощ (на 31 август). Ако това не се приложи, разбира се, ние сме готови да въведем входно-изходни документи за сръбски граждани, влизащи в Косово", каза Свечля.

От днес, 1 септември, трябва да влезе в сила решението на правителството в Прищина за реципрочност към Сърбия по отношение на документите за пътуване.

С посредничеството на емисарите на ЕС и САЩ Мирослав Лайчак (специален пратеник на Брюксел за диалога между Белград и Прищина) и Габриел Ескобар (специален пратеник на Вашингтон за Западните Балкани), които посетиха двете страни миналата седмица, властите в Косово и Сърбия се споразумяха да премахнат напълно допълнителните процедури за преминаване на граждани от една държава в друга, информира БГНЕС.

Това означава, че от полунощ не трябва да се издават допълнителни временни документи за пътуване, каквато е практиката на сръбската страна от последните 11 години и каквато косовска страна искаше да въведе като реципрочност.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК