"Стоунхендж на Испания": Изследователи откриха огромен мегалитен комплекс в страната

Площта от около 600 хектара била предназначена за плантация с авокадо

19.08.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Група изследователи са открили огромен мегалитен комплекс в Южна Испания. Това може да бъде едно от най-големите натрупвания в Европа - един вид "Стоунхендж".

"Това е най-голямата и най-разнообразна колекция от стоящи камъни на Иберийския полуостров", каза ръководителят на проекта Хосе Антонио Линарес пред Guardian. Вероятно най-старите камъни на мястото са издигнати през втората половина на шестото или петото хилядолетие пр. Н. е.

Според изследователите в допълнение към размера на комплекса това, което е изключително, е, че има толкова много различни видове мегалити. Има менхири, долмени, изкуствени могили, подобни на ковчези каменни кутии и заграждения, и други.

Открити са само 526 менхира, които са високи между един и три метра. Според изследователската група повечето от тях са били забелязани на два хълма, които имат безпрепятствен изглед на изток. Явно, за да гледат изгрева от там по време на лятното и зимното слънцестоене.

Много от камъните са заровени дълбоко в земята и трябва да бъдат внимателно извадени. Работата трябва да продължи до 2026 г., но дори преди това трябва да е възможно да се посетят някои от камъните.

Откриването на комплекса се дължи, освен всичко друго, и на голямото световно търсене на авокадо. Площта от около 600 хектара била предназначена за плантация с авокадо. Преди да издадат разрешението обаче, регионалните власти изискали разследване на възможното археологическо значение на обекта, пише немският spiegel.de.

Засега мястото за разкопки е известно като "Стоунхендж на Испания": долмените на Гуадалперал. Разположени в резервоара Valdecañas, те са напълно видими едва за четвърти път, откакто резервоарът е построен през 60-те години на миналия век, поради продължаващата суша в Испания. Това историческо място може да се нуждае от ново име.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК