Разгадаха загадката на Стоунхендж

Тимъти Дарвил от университета в Борнемут твърди, че знае значението на кръговия монумент

02.03.2022 | 21:07 Редактор: Здравко Черкезов
Разгадаха загадката на Стоунхендж

Паметникът от каменни кръгове, построен между 3000 и 1520 г. пр.н.е., от десетилетия озадачава археолозите. Една от най-големите загадки е предназначението на Стоунхендж. Някои изследователи предполагат, че той е бил религиозен обект, докато други твърдят, че е построен в чест на предците.

Сега професор Тимъти Дарвил от университета в Борнемут, Великобритания, твърди, че е разгадал загадката на Стоунхендж и знае значението на кръговия монумент. Дарвил твърди, че той е построен като гигантски слънчев календар, който можел да свърже Великобритания с Древен Египет.

Учените са установили в предишни проучвания, че монументът е построен по посока на изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене и залеза на слънцето по време на зимното слънцестоене. Професор Дарвил анализирал камъните и след това ги сравнил с други каменни календари от този период. Той стигнал до заключението, че монументът е календар, "основан на тропическа слънчева година от 365,25 дни". Всеки от 30-те камъка в сарсеновия кръг представлява ден в рамките на един месец, който сам по себе си е разделен на три седмици, всяка от които има по 10 дни, казва изследователят.

"Такъв слънчев календар е разработен в Източното Средиземноморие през вековете след 3000 г. пр. н. е. и е приет в Египет като Граждански календар около 2700 г. пр. н. е. Той е широко използван в началото на Старото царство около 2600 г. пр. н. е", казва ученият, цитиран от БГНЕС, и добавя, че създателите на Стоунхендж са били повлияни от други култури. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК