Испания ще внася украинско зърно с влак

От подписването на споразумението между Русия и Украйна 12 кораба са напуснали три различни украински черноморски пристанища

10.08.2022 | 21:23 Редактор: Петя Кръстева
Испания ще внася украинско зърно с влак

Испания започва пилотен проект за внос на зърно от Украйна с влак, за да проучи възможността за използване на железопътен транспорт, докато морските маршрути са блокирани или ограничени заради войната.

Като част от испанския проект товарен влак на Renfe, "състоящ се от 25 контейнера, всеки с размери 40 фута (12 метра)", замина от Мадрид късно във вторник за полския град Хелм близо до украинската граница, съобщиха от транспортното министерство на Испания.

Той  ще измине 2400 км до Хелм, където ще събере 600 тона зърно и ще се върне в Барселона в началото на септември, предаде БГНЕС. 

"Това е пилотен проект, за да се демонстрира техническата и икономическата жизнеспособност на превоза на зърно по железопътната мрежа, пресичаща Европа, от Лодз в Полша до Барселона", се казва в изявление на министерството.

Контейнерите са оборудвани със специални облицовки, които позволяват превозването на зърно, подчертават от министерството.

На 22 юли Русия и Украйна подписаха споразумение с посредничеството на Турция за вдигане на морската блокада на Москва и освобождаване на милиони тонове блокирано зърно.  Оттогава досега общо 12 кораба са напуснали три различни украински черноморски пристанища.

Нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари сериозно наруши украинския износ на зърно, като попречи на реколтата и задържа до 25 млн. тона пшеница и друго зърно в черноморските пристанища на Киев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК