Нападателят на Рушди не се призна за виновен: Той е човек, който напада исляма

24-годишният Хади Матар прочел само две страници от "Сатанински строфи"

19.08.2022 | 07:19 Редактор: Елеонора Танева
Нападателят на Рушди не се призна за виновен: Той е човек, който напада исляма

Мъжът, обвинен, че е намушкал с нож сър Салман Рушди, е заявил, че е прочел само две страници от противоречивия роман на автора "Сатанински строфи". 24-годишният Хади Матар не се е признал за виновен по обвиненията в опит за убийство и нападение втора степен.

При явяването си в съда в четвъртък съдия нареди Матар да бъде задържан без право на гаранция в затвора на окръг Чаутаука, в щата Ню Йорк.

В интервю за New York Post, дадено от затвора, той заявява, че сър Салман е "човек, който напада исляма", пише БГНЕС. Той обаче не потвърди, че предполагаемите му действия са били продиктувани от фетва, издадена от Иран през 80-те години на миналия век.

Рушди публикува известния си и противоречив роман "Сатанински строфи" през 1988 ., предизвиквайки възмущение сред някои мюсюлмани, които смятат съдържанието му за богохулно.

Издаването на книгата накара иранския лидер аятолах Хомейни да издаде фетва или указ, с който призова за смъртта на писателя през 1989 г.

Матар заяви пред New York Post, че е прочел само "няколко страници" от книгата и не каза дали фетвата го е вдъхновила.

"Уважавам аятолаха. Смятам, че той е велик човек. Това е всичко, което ще кажа по този въпрос", каза той.

Матар също така заяви пред вестника, че е "изненадан" да чуе, че сър Салман е оцелял след атаката. При нападението Салман Рушди получи увреждане на черния дроб, има прекъснати нерви на ръката и наранявания на очите, но от събота диша без апарат за изкуствено дишане.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК