Байдън осъди нападението над Рушди: Той отказа да бъде сплашен и накаран да мълчи

Американският президент обеща "солидарност" с идеалите на писателя

14.08.2022 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева
Байдън осъди нападението над Рушди: Той отказа да бъде сплашен и накаран да мълчи

Президентът на САЩ осъди атаката срещу Салман Рушди в Ню Йорк, която за малко не отне живота му. 

"Джил и аз бяхме шокирани и натъжени да научим за жестокото нападение срещу Салман Рушди вчера в Ню Йорк. Ние, заедно с всички американци и хора по света, се молим за неговото здраве и възстановяване. Благодарен съм на първите реагирали и на смелите хора, които се впуснаха в действие, за да окажат помощ на Рушди и да усмирят нападателя", каза Джо Байдън в изявление, публикувано от Белия дом, цитирано от "24 часа".

Рушди, чийто роман "Сатанински строфи“ предизвика смъртни заплахи от страна на лидера на Иран през 80-те години на миналия век, бе откаран с хеликоптер в болница и претърпя операция, след като бе намушкан с нож във врата и корема в петък.24-годишният Хади Матар от Ню Джърси, обвинен в извършването на нападението, обяви, че е невинен в съда в Ню Йорк.

"Салман Рушди – със своята проницателност към човечеството, с несравнимия си усет за история, с отказа си да бъде сплашен или накаран да мълчи – отстоява основни, универсални идеали", добавя Байдън в изявлението си.

"Истина. Кураж. Устойчивост. Способността да споделяте идеи без страх. Това са градивните елементи на всяко свободно и отворено общество. И днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към тези дълбоко американски ценности в солидарност с Рушди и всички онези, които се застъпват за свободата на изразяване", каза още американският президент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК