Сунак: Бруталното намушкване на Салман Рушди трябва да е сигнал за събуждане за Запада

"Реакцията на Иран на нападението засилва аргументите за забрана на КСИР", допълва той.

14.08.2022 | 08:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сунак: Бруталното намушкване на Салман Рушди трябва да е сигнал за събуждане за Запада

Риши Сунак - един от двамата кандидати за следващ министър-председател на Великобритания, заяви, че нападението срещу писателя Салман Рушди трябва да послужи като предупредителен сигнал за Запада по отношение на Иран, съобщи "Sunday Telegraph".

Роденият в Индия Рушди, който прекара години, криейки се, след като Иран призова мюсюлманите да го убият заради романа му "Сатанински строфи", беше намушкан с нож във врата и торса на сцената по време на лекция в щата Ню Йорк. След продължила часове операция Рушди е поставен на апаратно дишане и не може да говори от петък вечерта.

В Иран няма официална правителствена реакция на нападението срещу Рушди, но няколко ирански вестника с твърда линия похвалиха нападателя.

"Бруталното намушкване с нож на Салман Рушди би трябвало да бъде сигнал за събуждане за Запада, а реакцията на Иран на нападението засилва аргументите за забрана на КСИР (Корпус на гвардейците на ислямската революция)", каза бившият министър на финансите Сунак.

КСИР контролира елитните въоръжени и разузнавателни сили на Иран.

Сунак, позовавайки се на буксуващите преговори между Иран и Запада за съживяване на ядрената сделка, заяви: "Спешно се нуждаем от нова, засилена сделка и много по-строги санкции, а ако не можем да постигнем резултати, тогава трябва да започнем да се питаме дали ядреното споразумение не е в задънена улица".

Съвместният всеобхватен план за действие е споразумение от 2015 г., съгласно което Иран ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите на САЩ, ЕС и ООН.

"Ситуацията в Иран е изключително сериозна и изправяйки се срещу руския президент Владимир Путин, не можем да откъснем поглед от останалите проблеми", каза Сунак, цитиран от БГНЕС.

Социологическите проучвания показват, че Сунак изостава сериозно от външния министър Лиз Тръс в състезанието за британското лидерство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК