Нападнатият с нож британски писател Салман Рушди е на апаратно дишане

Кадри заснемат нападението, което продължило около 20 секунди

13.08.2022 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Британският писател от индийски произход Салман Рушди е на апаратно дишане, след като снощи беше намушкан с нож по време на лекция в американския щат Ню Йорк. Нападението беше осъдено от писатели и политици по целия свят като посегателство срещу свободата на словото.

Кадри заснемат нападението над сър Салман Рушди, което продължило около 20 секунди, преди нападателят да бъде повален. 

"Заподозреният скочил на сцената и нападнал господин Рушди, като го намушкал с нож поне веднъж в областта на шията и поне веднъж в областта на корема. Няколко охранители и зрители се нахвърлили върху заподозрения и го повалили на земята, а малко след това заподозреният бил задържан", съобщиха от полицията.

Хеликоптер транспортира 75-годишния писател до най-близката болница. 

Минаха 34 години, откакто Салман Рушди придоби международна слава покрай първата сериозна заплаха за живота му. Заради романа му "Сатанински стихове", считан за богохулен от някои мюсюлмански духовници, духовният лидер на Иран Али Хаменеи тогава издава фетва - указ, че той трябва да бъде убит. Минават години, преди писателят да се почувства отново в безопасност и да се върне в обществения живот. 

Това не е първото нападение, свързано с романа "Сатанински стихове". Японски преводач на книгата беше застрелян през 1993 г., но самият писател досега беше останал невредим.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК