Писателката Дж. К. Роулинг получи смъртна заплаха, след като защити Салман Рушди в пост

"На всички, които изпращат подкрепата си: благодаря ви. Полицията вече работи по случая", информира тя

13.08.2022 | 18:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Писателката Дж. К. Роулинг получи смъртна заплаха, след като защити Салман Рушди в пост

Британската писателка Дж. К. Роулинг е била заплашена със смърт след неин пост в защита на прободения снощи писател Салман Рушди.

57-годишната авторка на романите за Хари Потър публикува в профила си екранни снимки на съобщение от потребител, който е написал "не се притеснявай, ти си следващата" в отговор на неин пост, в който тя пише, че се чувства много зле след новината за атаката срещу Рушди.

Екранните снимки на заплахата са придружени с таг на акаунта по поддръжка на Twitter и думите "Някакъв шанс за помощ?"

По-късно тя информира последователите си за ситуацията, като коментира: "На всички, които изпращат подкрепата си: благодаря ви. Полицията вече работи по случая".

Роденият в Индия британски автор Салман Рушди, чиито творби му навлякоха смъртни заплахи от Иран през 80-те години на миналия век, трябваше да изнесе лекция, но бе нападнат. Той е намушкан във врата, в черния дроб, и може да загуби окото си. В момента се намира в тежко състояние на апаратна вентилация в болница в Ню Йорк.

В петък полицията на щата Ню Йорк идентифицира нападателя му като Хади Матар, 24, от Феървю, Ню Джърси. Мъжът е арестуван. Откакто заподозреният беше идентифициран, хората в социалните медии спекулираха дали атаката е свързана с фетвата на бившия лидер на Иран аятолах Хомейни, в която пише, че убиецът на Рушди ще се счита за мъченик и ще отиде в рая, съобщи БГНЕС.

Призивът беше отправен след публикуването на книгата му "Сатанинските строфи", която е забранена в Иран от 1988 г., тъй като много мюсюлмани я смятат за богохулна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК