Зеленски: ООН да гарантира сигурността в АЕЦ "Запорожие", Русия ни шантажира, това е умишлен терор

"Това може да има катастрофални последици за целия свят", уточни украинският президент

18.08.2022 | 18:32 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: ООН да гарантира сигурността в АЕЦ

ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, окупирана от руските сили. Това написа в канала си в социалната мрежа "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски след разговорите в Лвов с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш и турския президент Реджеб Ердоган.

Зеленски определи като "шантаж" действията на Русия в Запорожката АЕЦ. Той предупреди, че този умишлен терор може да има катастрофални последици за целия свят. Зеленски отново настоя за демилитаризация на зоната около най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, както неотдавна предложи Гутериш. Но от Москва днес дойде категоричен отказ.

"Очакваме в най-скоро време да се състои съгласуваната още през юни инспекция на Международната агенция за атомна енергия. Експертите ѝ трябва на място да се убедят в престъпното поведение на киевския режим, който многократно е устройвал провокации", обясни заместник-говорителят на външното министерство Иван Нечаев, цитиран от БНР.

Русия заплаши, че може да затвори ядрената централа заради обстрела на украинските сили. А украински официални лица обвиниха Москва, че планира да затвори централата, за да я откъсне от енергийната мрежа на Украйна и да я прехвърли към руската.

В Лвов, където се срещнаха Гутериш, Зеленски и Ердоган, вероятно са обсъдени и възможностите за постигане на примирие, но редица наблюдатели са скептични, че в обозримо бъдеще може да се стигне до среща между президентите на Украйна и Русия. За такава инициатива на Ердоган съобщават турски медии.

Генералният секретар на ООН планира утре да посети черноморското пристанище Одеса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК