Зеленски: Още 2021 г. знаех, че Путин готви инвазия в Украйна, не исках да всявам паника

Според него ключът към защитата на страната е украинците да останат на територията ѝ

18.08.2022 | 10:03 Редактор: Ваня Кузманова
Зеленски: Още 2021 г. знаех, че Путин готви инвазия в Украйна, не исках да всявам паника

Още от есента на 2021 година САЩ са предупреждавали Украйна, че президентът Путин готви инвазия в страната, призна Володимир Зеленски пред "Вашингтон Пост". Украинският президент обясни още, че не е разпоредил открита подготовка за война, защото е искал да избегне паниката. Целта е била да се предотврати икономически крах и масова емиграция.

Ако се беше обърнал към народа си и беше казал да се снабдят с пари и провизии, "тогава щях да губя по седем милиарда долара всеки месец от миналия октомври насам". 

Зеленски защитава действията си: "Като цяло вътрешното ни усещане беше правилно: ако посеем хаос сред народа преди нахлуването, руснаците ще ни изядат. Защото в ситуацията на хаос хората бягат от страната". 

Според него ключът към защитата на страната е украинците да останат на територията ѝ, пише DW

Критиците обвиняват Зеленски, че въпреки предупрежденията не е подготвил по-добре Украйна за инвазията. 

"Вашингтон пост" проследява как през есента на 2021 г. ръководството на американския президент Джо Байдън е стигнало до извода, че Русия със сигурност ще нападне съседната страна. Констатациите се основават на сателитни снимки, прихванати съобщения и информатори. След това разузнавателната информация постепенно е била споделена със съюзниците, Украйна и обществеността.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
И като си знаел защо не я предотвърти тази безмислена война а само хленчиш и просиш... Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 1
Самарин
преди 1 година
Далеч преди 2021г.ти *** предостави територията на Украйна да започне стоварването на оръжие,с цел да нападнеш Русия.Ти си клоун,назначен да управлява една иначе мирна държава.Искаха да те използват американците,чрез празната ти кратуна,да се настанят под носа на РФ.Ще се криеш до едно време,после собствения ти народ,ще ти чете присъдата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
dr. Haus
преди 1 година
А сега дали знаеш, че ще загубиш и колко хора ще умрат напразно заради теб? Сигнализирай за неуместен коментар