Експерт: Никой не иска мир, АЕЦ "Запорожие" е най-спешната задача

"Единственото значимо двустранно споразумение от началото на войната е възможността за износ на зърно", каза експертът

18.08.2022 | 15:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Експерт: Никой не иска мир, АЕЦ

"Няма желание и готовност от двете страни - и от Русия, и от Украйна, конфликтът да бъде прехвърлен от военно в политическо русло. Основният проблем е, че нито Русия, нито Украйна, нито НАТО, нито ЕС искат мир", каза експертът по международни отношения и дипломат Любомир Кючуков.

Той подчерта, че се затвърждават тенденциите за стабилизирана фронтова линия по цялото протежение на Югоизточна Украйна и за ограничаване на руското настъпление при отсъствие на украинско контранастъпление.

"Русия се стреми да укрепи контрола в овладените райони. И двете страни засилват преследването на инакомислещите, на саботьорите. И двете страни разчитат да постигнат на военното поле успехи, които впоследствие да закрепят в политически план", смята експертът.

По думите му е необходимо да се стигне до примирие, за да се пристъпи към политически диалог в условията на прекратени военни действия.

"Териториалните въпроси ще останат за дълго трудно решими и във военен, и в политически план", твърди Кючуков.

Анализаторът посочи и кое е положителното нещо, случило се от началото на войната, което е станало реално заради усилията на ООН в координация с Турция, съобщи БНР.

"Единственото значимо двустранно споразумение между Русия и Украйна от началото на войната е осигуряване на възможността за износ на украинско зърно. Всяка от страните подписа идентични по съдържание договори с ООН и с Турция по въпроса. Това беше важен дипломатически пробив. Очевидно следващата важна задача е свързана със ситуацията около Запорожката АЕЦ. Тя е под руски контрол от началото на войната, а персоналът е украински. Очевидно това е най-спешната и най-кризисната задача. Когато около атомната централа летят снаряди, рискът от инцидент е голям", обясни Кючуков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК