Барселона се пази от пожари с кози и овце

В южната част на Испания процедурата е широко разпространена от 20 години

16.08.2022 | 22:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Барселона се пази от пожари с кози и овце

За да се предпази от пожар, Барселона сега разчита на кози и овце. 290 животни вече са използвани в пилотен проект. В бъдеще ще има още повече. Идеята зад него обаче не е нова.

Тяхната работа е да ядат. Животните се използват в зони, които са особено предразположени към пожар. Там те обработват почвата, като се хранят с нея и я отъпкват, осигурявайки по-добра защита от потенциални пожари. Животните са или полудиви, или се гледат от пастир, който получава компенсация за това, пише "Гардиън" в статия за превантивните мерки в Барселона.

"Ние не измисляме нищо ново тук", каза Гилем Каналета, цитиран от организацията с нестопанска цел Pau Costa Foundation, която използва стратегията в съседната провинция Херона от 2016 г.

В Барселона пилотният проект стартира през април в „Колсерола парк“, природен парк с площ от 8000 хектара. Според Елой Бадия, който отговаря за извънредните климатични ситуации и екологичния преход в града, в парка има 50 пожара годишно. Обикновено те са лесни за потушаване, но хората в града искат да са подготвени и за по-лошото.

Каталуния и други региони на Испания изпитват трудности това лято с тежки горски пожари. Силни суши и екстремни горещини измъчват страната. Изменението на климата ще влоши ситуацията в бъдеще, пише Stern.de.

Пилотният проект в Барселона приключи миналия месец. Въпреки това според "Гардиън" има планове за разпространение на животните на три стада и евентуално на повече зелени площи в града. Козите и овцете в града биха донесли и други ползи: те транспортират семена и наторяват почвата, по която се движат. Това е принос към биоразнообразието.

В южната част на Испания процедурата е широко разпространена от 20 години. Козите се използват и за предотвратяване на пожари в Португалия. Там те изяждат храсталака и така почистват гората, защото сухите клонки действат като ускорители на огъня.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК