Русия ще направи всичко необходимо за визита на МААЕ в АЕЦ "Запорожие"

Запорожката атомна централа, която е най-голямата в Европа, беше превзета от Русия през март

15.08.2022 | 21:48 Редактор: Ваня Кузманова
Русия ще направи всичко необходимо за визита на МААЕ в АЕЦ

Русия каза, че ще направи "всичко необходимо", за да могат специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят украинската Запорожка АЕЦ на фона на опасенията за безопасността на централата заради обстрел, предаде Ройтерс.

Запорожката атомна централа, която е най-голямата в Европа, беше превзета от Русия през март малко след началото на инвазията й в Украйна. През последните дни обектът беше подложен на артилерийски обстрел. Москва и Киев си размениха обвинения за стрелбата, която и двете страни твърдят, че обстрелът може да доведе до ядрена авария.

"В тясно сътрудничество с агенцията и нейното ръководство ще направим всичко необходимо, за да могат специалистите от МААЕ да посетят централата и да направят правдива оценка на разрушителните действия на украинската страна", посочи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в изявление, публикувано днес, цитирано от БТА. 

Русия твърди, че Украйна безразсъдно обстрелва централата, а Киев контрира, че самите руски военни са отговорни за ударите по нея, за да могат да обвинят Киев за каквито и да било последващи прекъсвания на електрозахранването, отбелязва Ройтерс. Украински служители също така заявиха, че руски сили използват централата за като щит докато обстрелват близки градове и села под контрола на Украйна.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналата седмица призова за прекратяване на боевете в близост до Запорожката АЕЦ.

Постоянният представител на Русия в МААЕ, цитиран от медиите, каза, че посещение на екип на агенцията в централата ще бъде организирано в близко бъдеще, но пред него остават препятствия. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК