Украйна е ударила Крим с мистериозно западно оръжие?

То може да е произведено и в самата страна, но Киев запазва мълчание по въпроса

13.08.2022 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Украйна е ударила Крим с мистериозно западно оръжие?

Все още не е много ясно какво или кой стои зад експлозиите в Крим. Киев нито отрича, нито потвърждава възможно украинско нападение. Но много украинци са убедени, че те са дело на украинската армия. Същото допуска и военният експерт Олег Жданов.

"Ясно е, че това е наш обстрел. Не е ясно само с какво оръжие е извършена атаката. Има няколко възможности", казва той.

"Ню Йорк Таймс" цитира неназован военен експерт, според когото в случая става въпрос за оръжие, произведено в Украйна. Или пък Украйна притежава далекобойни западни оръжия, които досега са пазени в тайна. 

По този въпрос Жданов казва следното: Спомняте ли си казаното от украинския военен министър Олексий Резников, че не всички оръжия, които страната получава, биват обявявани публично? Това ще стане ясно по един много неприятен начин чак на бойното поле. Напълно възможно е това да е била изненадата, готвена за руските войски.

Всички тези въпроси обаче са второстепенни за Ескендер Бариев (ръководител на организация на кримските татари "Център за ресурси"), който иска да се върне у дома в Крим. Той е убеден, че освобождаването на полуострова от руските окупатори е напълно възможно и че засега е направена само една първа стъпка по този път, предаде DW

Осем години вече хората на Крим са подложени на руската пропаганда, а Бариев предполага, че реинтеграцията на полуострова може да отнеме до 10 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК