Украйна пак си поиска Крим, но готова ли е за "деня на страшния съд"?

Киев съобщи за 21 загинали цивилни при нощен руски обстрел в Днепропетровска област

10.08.2022 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Един загинал и деветима ранени след поредицата от взривове в Крим. В традиционnото си вечерно обръщение украинският президент не коментира експлозиите, но заяви, че войната няма да приключи преди освобождаването на анексирания от Русия полуостров.

Ключовото военно летище Саки в анексирания Крим беше разтърсено вчера от 12 големи взрива. На кадри се виждат последиците - опожарени коли и блокове без прозорци.

Руските туристи от близките плажове разказват, че са се уплашили от появилия се огромен черен облак дим. От руското Министерство на отбраната са категорични, че няма удар от украинските военни, а взрив на боеприпаси в базата. Властите в Киев също не поемат отговорност за експлозиите, но Зеленски заяви, че Крим е украински и Украйна никога няма да се откаже от него. 

"Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим - с неговото освобождение", настоя той.

Всяко украинско нападение срещу анексирания Крим се смята за сериозен удар срещу позициите на Русия. Миналия месец Москва отправи ясна заплаха.

"Ако нещо се случи с Кримския мост, това моментално ще бъде денят на страшния съд за тях. Той ще бъде бърз и жесток", закани се тогава Дмитрий Медведев.

Междувременно Киев съобщи за 21 загинали цивилни при нощен руски обстрел в Днепропетровска област.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК